Τμήμα Γλαυκώματος
Τι είναι το γλαύκωμα;
Το γλαύκωμα, είναι μια σοβαρή, χρόνια εξελικτική πάθηση του οπτικού νεύρου και των οπτικών ινών του ματιού, που οδηγεί σε μορφολογικές αλλοιώσεις στο οπτικό νεύρο και στο οπτικό πεδίο.
To γλαύκωμα προκαλείται όταν το υγρό που κυκλοφορεί μέσα στο μάτι, υδατοειδές υγρό συσσωρεύεται λόγω κακής παροχέτευσής του, με αποτέλεσμα την αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης.
Η αυξημένη πίεση στο εσωτερικό του ματιού μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο οπτικό νεύρο και να οδηγήσει στην τύφλωση.
Τύποι γλαυκώματος
Γλαύκωμα ανοιχτής γωνίας (συχνότερη μορφή γλαυκώματος).
Γλαύκωμα κλειστής γωνίας (οξύ ή χρόνιο).
Συγγενές γλαύκωμα (εμφανίζεται στην παιδική ηλικία).
Ποια άτομα εμφανίζουν γλαύκωμα
Τα άτομα που κινδυνεύουν να εμφανίσουν γλαύκωμα είναι:
Άτομα με υψηλή ενδοφθάλμια πίεση.
Άτομα που πάσχουν από μυωπία.
Άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, αρτηριακή υπέρταση
και άλλες παθήσεις του μεταβολισμού.
Άτομα με οικογενειακό ιστορικό γλαυκώματος.
Άτομα που λαμβάνουν για αρκετό χρονικό διάστημα κορτιζόνη.
Άτομα μαύρου χρώματος ιδιαίτερα Αμερικανοί Αφρικανικής προέλευσης.
Πως γίνεται η διάγνωση του γλαυκώματος
Για τη διάγνωση του γλαυκώματος αρκεί μια λεπτομερής οφθαλμολογική εξέταση:
Με μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης.
Με γωνιοσκοπία.
Με εξέταση των οπτικών πεδίων.
Με τομογραφία οπτικής συνοχής (OCT) οπτικής θηλής.
Με παχυμετρία κερατοειδούς.
Τονομέτρηση
Η τονομέτρηση μετρά την πίεση του ματιού. Ρίχνοντας σταγόνες ο γιατρός με το τονόμετρο Goldman εξετάζει την ενδοφθάλμια πίεση.
Γωνιοσκοπία
Η γωνιοσκοπία είναι μια ειδική εξέταση με την οποία ελέγχουμε την γωνία όπου η ίριδα συναντάται με τον κερατοειδή χιτώνα για να κρίνουμε την παροχέτευση του υδατοειδούς υγρού (κλειστή ή ανοιχτή και τι βαθμού).
Οπτικά Πεδία
Τα οπτικά πεδία (αυτόματη περιμετρία) είναι μια ειδική εξέταση με την οποία χαρτογραφούμε το οπτικό πεδίο κάθε οφθαλμού με τον έλεγχο της ευαισθησίας του αμφιβληστροειδή. Ο ασθενής προσηλωμένος σε ένα σταθερό σημείο καλείται με ένα ειδικό κομβίο να πατάει όσα φωτάκια (φωτεινά ή αχνά) βλέπει.
Τομογραφία Οπτικής Συνοχής (OCT) Οπτικής Θηλής
Οι ραγδαίες εξελίξεις στην Οφθαλμολογία οδήγησαν στην διάγνωση και παρακολούθηση των γλαυκωματικών αλλοιώσεων της οπτικής θηλής με την χρήση του Laser (Optical Coherence Tomography).
Το σύστημα OCT-Spectralis εκπροσωπεί ό,τι νεότερο στη τεχνολογία της απεικόνισης του βυθού, βασιζόμενο πλέον σε laser οφθαλμοσκόπιο σάρωσης (scanning laser ophthalmoscope) και όχι σε συμβατική κάμερα απεικόνισης.
Παχυμετρία κερατοειδούς
Η παχυμετρία του κερατοειδούς είναι μια ειδική εξέταση με την οποία μετράμε το πάχος του κερατοειδή. Η υπερηχητική παχυμετρία γίνεται με την χρήση ενός στυλεού που ακουμπά την επιφάνεια του κερατοειδούς και απαιτεί τοπική αναισθησία με σταγόνες.
Θεραπείες αντιμετώπισης του γλαυκώματος
Φαρμακευτική αγωγή: Τα φάρμακα αποτελούν την πιο κοινή θεραπευτική αντιμετώπιση του γλαυκώματος. Είναι σε σταγόνες ή χάπια με σκοπό να μειώσουν το υδατοειδές υγρό.
Laser:
– ALT (Argon Laser Trabeculoplasty) το Laser αυτό επιχειρεί να διευκολύνει την παροχέτευση του υγρού από το μάτι με αποτέλεσμα να έχουμε την πτώση της ενδοφθάλμιας πιέσεως.
– SLT (Selective Laser Trabeculoplasty) είναι ένας νέος τύπος Laser, για την θεραπεία του γλαυκώματος που οδηγεί σε σημαντική βελτίωση της παροχέτευσης του υγρού του ματιού.
Χειρουργική αντιμετώπιση:
Όταν η φαρμακευτική αγωγή ή το λέιζερ δεν επαρκεί για την αντιμετώπιση του γλαυκώματος, τότε χρειάζεται χειρουργική επέμβαση. Η πιο συνηθισμένη χειρουργική επέμβαση είναι η Trabeculectomy με την οποία δημιουργούμε ένα νέο παροχετευτικό πόρο ώστε το υδατοειδές υγρό να μπορεί να παροχετεύεται.