Παιδοοφθαλμολογικό Τμήμα

Όταν τα μάτια των παιδιών εμφανίζουν άλλοτε μικρά και άλλοτε πιο σύνθετα προβλήματα, χρειάζονται την πιο αξιόπιστη αντιμετώπιση.

H όραση των παιδιών αναπτύσσεται σταδιακά. Αρχίζει να βελτιώνεται από τη στιγμή της γέννησης και ολοκληρώνεται πλήρως γύρω στο 8ο-9ο έτος της ζωής τους. Είναι όμως πολύ σημαντικό κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης της όρασης, τα μάτια ενός παιδιού να λειτουργούν σωστά, δηλαδή να δέχονται καθαρά οπτικά ερεθίσματα ώστε να αναπτυχθούν πλήρως η διόφθαλμη και η στερεοσκοπική όραση. Δεδομένου ότι τα παιδιά δεν μπορούν να αντιληφθούν και να εκφράσουν κάποιο πιθανό πρόβλημα, πολλά δε σοβαρά οφθαλμολογικά προβλήματα είναι ασυμπτωματικά, έχει τεράστια σημασία ο προληπτικός οφθαλμολογικός έλεγχος από τους πρώτους ακόμη μήνες της ζωής ενός παιδιού.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά τη διεξαγωγή του πρώτου οφθαλμολογικού ελέγχου ρουτίνας σε όλα τα νεογνά, κάτι που ήδη γίνεται στη Ελλάδα εδώ και μία 10ετία τουλάχιστον στα μεγάλα ιδιωτικά μαιευτήρια.

Γι’ αυτό, το ΑΤΤΙΚΟ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ δημιούργησε ένα πρότυπο Παιδοοφθαλµολογικό Τµήµα.

Ο Χειρουργός- Οφθαλμίατρος σε συνεργασία με την Ορθοπτικό προσφέρουν ολοκληρωμένη εξέταση για την αντιμετώπιση των παθήσεων. Οι εξετάσεις γίνονται με τα πλέον σύγχρονα μηχανήματα (π.χ PlusOptix) σε ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες.

 
Πότε πρέπει να γίνεται η πρώτη οφθαλμολογική εξέταση των παιδιών και ποια διαδικασία ακολουθείται;
Ο πρώτος οφθαλμολογικός έλεγχος θα πρέπει να γίνει πολύ νωρίς, τον πρώτο μήνα της ζωής του παιδιού. Για πρακτικούς λόγους αυτό μπορεί να γίνει στο μαιευτήριο και είναι απολύτως ανώδυνος για το νεογνό. Η εξέταση πραγματοποιείται με διόφθαλμη οφθαλμοσκόπηση για να διαπιστώσουμε αν υφίστανται γενετικές παθήσεις, όπως είναι συγγενείς ανωμαλίες των βλεφάρων, ο συγγενής καταρράκτης, το συγγενές γλαύκωμα, το ρετινοβλάστωμα, κάποιες παθήσεις του οπτικού νεύρου, καθώς και η αμφιβληστροειδοπάθεια της προωρότητας. Ευτυχώς οι παθήσεις αυτές δεν είναι πολύ συνηθισμένες, όταν όμως υπάρχουν πρέπει να αντιμετωπισθούν άμεσα για να έχουμε τα κατά τα καλύτερα δυνατόν αποτελέσματα. Πολύ συχνά τα νεογνά παρουσιάζουν δακρύρροια και εκκρίσεις, που αποτελούν συχνά ενδείξεις ανεπαρκούς διάνοιξης του ρινοδακρυϊκού συστήματος και χρήζουν κατάλληλης θεραπείας. Υπάρχει μάλιστα ένα πρόγραμμα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, που επιθυμούμε να επιτύχουμε μέχρι το 2020, το οποίο αποσκοπεί στη διεξαγωγή οφθαλμολογικής εξέτασης ρουτίνας σε όλα τα νεογνά.
Μετάβαση στο περιεχόμενο