Υπάρχουν λύσεις για τα άτομα που δεν είναι κατάλληλα να διορθώσουν τη μυωπία, την υπερμετρωπία ή τον αστιγματισμό με Laser;
Ανάλογα με την κατάσταση των ματιών σας, μπορούν να σας προταθούν εναλλακτικές λύσεις. Οι επιλογές περιλαμβάνουν επεμβάσεις οι οποίες δεν γίνονται στον κερατοειδή (δηλαδή στην επιφάνεια του ματιού), αλλά στο εσωτερικό του ματιού, όπως είναι τα φακικά εμφυτεύματα και η διαθλαστική φακεκτομή (Clear Lens Extraction ή Refractive Lens Exchange). Το ποια επιλογή τελικά θα ακολουθηθεί στην κάθε περίπτωση, εξαρτάται κυρίως από τρεις παράγοντες,
- την ηλικία του ασθενούς,
- τον τύπο και τη σοβαρότητα του διαθλαστικού σφάλματος, και
- την προτίμηση του ασθενούς
Σήμερα, πρακτικά μπορούμε να διορθώσουμε με ασφάλεια οποιαδήποτε συνταγή μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού όσο υψηλή και αν είναι.
1. Επιλογές για ασθενείς με μυωπία
Αν έχετε μυωπία πάνω από περίπου -10 βαθμούς, τότε οι δύο κύριες διαθέσιμες επιλογές για εσάς είναι, είτε η διαθλαστική φακεκτομή (Clear Lens Extraction, CLE ή Refractive Lens Exchange, RLE), είτε τα φακικά εμφυτεύματα.
Η ηλικία είναι ο καθοριστικός παράγοντας. Αν είστε πάνω από 45, τότε ο φυσικός φακός σας έχει ήδη αρχίσει να χάνει την ικανότητα προσαρμογής (να αλλάζει δηλαδή την ισχύ του για να εστιάσει σε κοντινά αντικείμενα). Πιθανότατα, έχετε ήδη αρχίσει να χρησιμοποιείτε γυαλιά για το διάβασμα (πρεσβυωπίας). Στην περίπτωση αυτή η διαθλαστική φακεκτομή μπορεί να αποτελεί μια καλή επιλογή. Οι νεότεροι ασθενείς που εξακολουθούν να έχουν την ικανότητα προσαρμογής είναι περισσότερο κατάλληλοι για φακικά εμφυτεύματα.
Α. Διαθλαστική φακεκτομή (Clear Lens Extraction, CLE ή Refractive Lens Exchange, RLE). Πρόκειται για αντικατάσταση του φακού του οφθαλμού (κρυσταλλοειδής φακός) με έναν τεχνητό μικροσκοπικό φακό (ενδοφακός).Η επιλογή του ενδοφακού εξαρτάται από τις ανάγκες του ασθενή και μπορεί να είναι πολυεστιακός ή απλός. Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται κυρίως σε υπερμέτρωπες και υψηλούς μύωπες ηλικίας άνω των 45 ετών.
B. Φακικά εμφυτεύματα (ένθεση ICL φακού). Πρόκειται για την προσθήκη στον οφθαλμό ενός μικροσκοπικού τεχνητού φακού, χωρίς να αφαιρέσουμε το φακό του οφθαλμού. Δηλαδή τοποθετούμε έναν φακό στο μάτι μας, μικρό και λεπτό όπως ένας φακός επαφής, μόνο που αυτός ο φακός μπαίνει μέσα στον οφθαλμό και μένει μόνιμα. Εφαρμόζεται κυρίως σε μύωπες και νεαρότερα άτομα.
Η συγκεκριμένη επέμβαση απαιτεί όμως ιδιαίτερη εξειδίκευση και ικανότητες από πλευράς χειρουργού. Ο Δρ Κ. Καραμπάτσας είναι από τους ελάχιστους χειρουργούς οφθαλμιάτρους που πραγματοποιεί και συστήνει την συγκεκριμένη επέμβαση σε πολλές περιπτώσεις. Είναι ο πλέον αρμόδιος να ενημερώσει τον ασθενή για όλες τις παραμέτρους των περίπλοκων αυτών επεμβάσεων εμφύτευσης ICL.
2. Επιλογές για τους ασθενείς με υπερμετρωπία
Η θεραπεία της υπερμετρωπίας με Laser είναι λιγότερο προβλέψιμη από ότι για τη μυωπία, και σε γενικές γραμμές είναι κατάλληλη μόνο για ασθενείς με λιγότερο από 6 βαθμούς υπερμετρωπία. Εάν χρησιμοποιηθεί λέιζερ, η καταλληλότερη επιλογή είναι η μέθοδος LASIK-Xtra, με την οποία επιτυγχάνουμε σταθεροποίηση του αποτελέσματος. Στους ασθενείς άνω των 45 ετών με μέτριο έως υψηλό φάσμα υπερμετρωπίας, η διαθλαστική φακεκτομή (Clear Lens Extraction, CLE ή Refractive Lens Exchange, RLE) μπορεί να είναι μια εξαιρετική επιλογή.