Πότε χορηγούνται γυαλιά στα παιδιά;

Δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός όσον αφορά την ηλικία που θα χρειαστεί κάποιο παιδί να φορέσει διορθωτικά γυαλιά. Όταν διαπιστωθεί κάποια μεγάλη διαθλαστική ανωμαλία –ανεξαρτήτως ηλικίας-  ο οφθαλμίατρος πρέπει να συνταγογραφήσει γυαλιά στο παιδί, τα οποία και θα πρέπει να φοράει είτε συνεχώς είτε κατά περίπτωση ανάλογα με τις οδηγίες του γιατρού. Συνήθως τα περισσότερα παιδιά από την γέννησή τους παρουσιάζουν υπερμετρωπία, λόγω του ότι τα μάτια τους είναι ακόμη μικρά. Η υπερμετρωπία συν τω χρόνω ελαττώνεται και σταθεροποιείται στην ηλικία των 6-7 ετών. Αντίθετα με την υπερμετρωπία, η μυωπία συνήθως αυξάνεται στη σχολική ηλικία μαζί με την ανάπτυξη όλου του σώματος του παιδιού. Ο αστιγματισμός υπάρχει συνήθως από την γέννηση με μικρές διαφοροποιήσεις.

Δεν έχει αποδειχτεί ότι υπάρχουν παράγοντες που επιβαρύνουν την κατάσταση των ματιών, ωστόσο μια ορθή και ασφαλής απόσταση από την οθόνη τόσο της τηλεόρασης όσο και των υπολογιστών θεωρείται απαραίτητη. Επίσης καλό είναι να αποφεύγεται η μελέτη σε συνθήκες ανεπαρκούς φωτισμού.

Αφού δοθεί η πρώτη συνταγή γυαλιών, έπειτα από 3 μήνες θα πρέπει να γίνει επανέλεγχος και κάθε 6 μήνες να επαναλαμβάνεται ο έλεγχος της διάθλασης ώστε σε περίπτωση διαφοροποιήσεων να αλλάζουν και τα γυαλιά. Η επιλογή των γυαλιών πρέπει να γίνεται με κριτήρια αισθητικά ώστε να αρέσουν στο παιδί και να τα φοράει, να είναι ελαφριά και να μη δημιουργούν προβλήματα και οι φακοί να είναι άθραυστοι για την αποφυγή τραυματισμών.

Πότε ένα παιδί μπορεί να αρχίσει να φοράει φακούς επαφής;

Οι φακοί επαφής προτείνονται πάνω από την ηλικία των 16 ετών λόγω του κινδύνου μολύνσεων, εκτός από κάποιες σπάνιες εξαιρέσεις.

Γυαλιά ηλίου και παιδιά

Τέλος, και λόγω της εποχής, προτείνεται η χρήση γυαλιών ηλίου και στα παιδιά από την ηλικία του ενός έτους και μετά ώστε να προστατεύονται τα μάτια από τις βλαβερές συνέπειες της υπεριώδους ακτινοβολίας που δρουν αθροιστικά κατά την διάρκεια της ζωής μας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο