Κινούμενα σωματίδια (μυοψίες) και φωταψίες (λάμψεις)

Τα συνηθισμένα κινούμενα σωματίδια (μυγάκια ή μυοψίες) δεν είναι επικίνδυνα και αποτελούν κατά τόπους πυκνώσεις στο υαλοειδές. Όταν πέσει πάνω τους φώς, δημιουργούνται σκιές στον αμφιβληστροειδή, που δίνουν την εντύπωση ότι κινούνται μέσα στο οπτικό πεδίο του ατόμου. Μπορεί να δίδεται η εντύπωση, ότι αυτά βρίσκονται μπροστά από το μάτι, αλλά στην πραγματικότητα είναι στο εσωτερικό του. Εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις, δεν είναι σοβαρό πρόβλημα και δεν χρειάζεται θεραπεία. Όμως μια ξαφνική παρουσία νέων τέτοιων σωματιδίων, μπορεί να αποτελέσει ένδειξη προβλήματος και συστήνεται να γίνεται οφθαλμολογική εξέταση όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, για να διαπιστωθεί αν υπάρχει αποκόλληση υαλοειδούς.

Η αποκόλληση του υαλοειδούς δεν είναι επικίνδυνη από μόνη της αλλά μπορεί να συνοδεύεται από πιο σοβαρές καταστάσεις, όπως ρωγμές του αμφιβληστροειδούς ή υαλοειδική αιμορραγία. Αυτό συμβαίνει όταν οι υαλοειδο-αμφιβληστροειδικές συνδέσεις είναι πολύ ισχυρές και η αποκόλληση δημιουργεί ρήγματα στον αμφιβληστροειδή ή στα αιμοφόρα αγγεία του. Συχνά αυτό οδηγεί στην εμφάνιση νέων κινουμένων σωματιδίων ή αστραπών που επιμένουν. Συστήνουμε στον καθένα με ανάλογα συμπτώματα, που επιμένουν, να υποβάλλεται αμέσως σε οφθαλμολογική εξέταση για να ανιχνεύσουμε πιθανά σοβαρότερα προβλήματα, αν υπάρχουν.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί η ύπαρξη ρωγμής στον αμφιβληστροειδή, εάν αυτή είναι σε αρχικό στάδιο, μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί με ειδικό laser, ώστε η κατάσταση να μην μεταπέσει στην πολύ πιο βαριά κατάσταση της αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς χιτώνα που μπορεί να προκαλέσει απώλεια της όρασης και η οποία απαιτεί άμεσα επείγουσα χειρουργική επέμβαση.

Μετάβαση στο περιεχόμενο