Υπερμετρωπία

Υπερμετρωπία - Δρ Κ. Καραμπάτσας - Χειρουργός Οφθαλμίατρος

Στην υπερμετρωπία οι ακτίνες δεν εστιάζονται στον αμφιβληστροειδή, αλλά πίσω από αυτόν με αποτέλεσμα το είδωλο να μην απεικονίζεται με ευκρίνεια. Αυτό συμβαίνει γιατί τα μάτια με υπερμετρωπία έχουν μικρότερη διάμετρο απ’ ότι ο μέσος όρος του πληθυσμού (δηλαδή είναι πιο «μικρά μάτια» εκ κατασκευής), με αποτέλεσμα το εστιακό σημείο του ματιού να βρίσκεται πίσω από τον αμφιβληστροειδή.

Η υπερμετρωπία είναι συνήθως μία κατάσταση στην οποία δεν βλέπουμε καλά κοντά και βλέπουμε καλύτερα μακριά.

Η υπερμετρωπία εμφανίζει τη μεγαλύτερη αύξηση συνήθως μετά την ηλικία των 35 – 40 ετών όταν μειώνεται η ικανότητα προσαρμογής του οφθαλμού.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΥΠΕΡΜΕΤΡΩΠΙΑΣ

Γυαλιά - Φακοί επαφής

Η αντιμετώπιση της υπερμετρωπίας γίνεται με τη χρήση γυαλιών ή φακών επαφήςΤο αξιοσημείωτο είναι ότι πολλοί υπερμέτρωπες δεν χρειάζονται γυαλιά στη νεανική τους ζωή και η υπερμετρωπία “εμφανίζεται” σε αυτούς σαν κάποιο έκδηλο πρόβλημα στη δεκαετία των 30 ή των 40, με δυσκολία στην κοντινή όραση, σαν μια πρόωρη πρεσβυωπία. Αυτό συμβαίνει διότι η υπερμετρωπία, μέχρι κάποιο βαθμό, αντιμετωπίζεται αυτόματα (αυτορρυθμίζεται) μέσω του μηχανισμού προσαρμογής του ματιού (όπως μια αυτόματη φωτογραφική μηχανή κάνει autofocus). Απλά, στην νεανική ηλικία χρειάζεται κανείς να χρησιμοποιήσει μόνο ένα μικρό ποσοστό ( 5% έως 10%) αυτού του μηχανισμού για να διορθώσει ένα υφιστάμενο πρόβλημα υπερμετρωπίας, ενώ  όσο μεγαλώνουμε μειώνεται η ικανότητα του ματιού μας να προσαρμόζει την όραση για κοντά. Σταδιακά, μαζί με την δυσκολία μας να διαβάσουμε κοντά, επιδεινώνεται και η ικανότητά μας να αυτοδιορθώσουμε την υπερμετρωπία μας και για μακριά.

LASER

Το  LASER έχει ένδειξη στην υπερμετρωπία ανάλογα με τους βαθμούς της υπερμετρωπίας και την ηλικία του ασθενούς. Τα τελευταία χρόνια, με την ανάπτυξη της τεχνολογίας flying spot στα laser που διορθώνουν διαθλαστικές ανωμαλίες, η διόρθωση της υπερμετρωπίας ή του υπερμετρωπικού αστιγματισμού θεωρείται εξίσου αποτελεσματική με αυτή της μυωπίας και του μυωπικού αστιγματισμού, μπορεί δηλαδή ο υπερμέτρωπας σε εξαιρετικό βαθμό να μην εξαρτάται πλέον από γυαλιά ή φακούς επαφής, κυρίως για μακρινή όραση. Άτομα που παρουσιάζουν μέχρι και 7 βαθμούς υπερμετρωπίας αλλά και σημαντικού βαθμού αστιγματισμό, έχουν πολύ σημαντική βελτίωση με τις εξατομικευμένες μεθόδους LASIK, χρησιμοποιώντας εξελιγμένα μηχανήματα femtosecond και excimer laser. Ιδιαίτερα, με την μέθοδο LASIK-Xtra ελαχιστοποιούμε και το φαινόμενο της υποστροφής του αποτελέσματος, που ήταν ένα πρόβλημα με τα λείζερ παλαιότερης γενιάς. Μπορείτε οποιαδήποτε στιγμή να συζητήσετε με τον Δρ Κ. Καραμπάτσα το εάν είστε κάποιος πιθανός υποψήφιος για τη διόρθωση της υπερμετρωπίας σας με laser, καθώς επίσης και τις πιθανές μικροπαρενέργειες και κινδύνους που μπορεί να εμπεριέχει μια τέτοια διαδικασία. 

CLEAR LENS EXTRACTION

Σε ειδικές περιπτώσεις, εξαιρετικά μεγάλων βαθμών υπερμετρωπίας (πάνω από 6-7 βαθμούς), εναλλακτική μέθοδος διόρθωσης της κατάστασης είναι η Clear Lens Extraction (CLE) ή Refractive Lens Exchange (RLE), στην οποία αντικαθίσταται χειρουργικά ο κρυσταλλοειδής φακός του ματιού με ενδοφακό ειδικού σχεδιασμού (πολυεστιακός/τριπλοεστιακός) για διόρθωση τόσο της μακρινής όσο και της κοντινής όρασης.

Μετάβαση στο περιεχόμενο