Aστιγματισμός

Τι ειναι ο αστιγματισμός;

Στον αστιγματισμό, οι ακτίνες του φωτός που εισέρχονται μέσα στο μάτι, συγκεντρώνονται άνισα, έτσι ώστε να μην σχηματίζουν ποτέ ένα ενιαίο σημείο. Τα αντικείμενα φαίνονται θολά γιατί οι εικόνες δεν εστιάζονται ποτέ στο ίδιο επίπεδο με αποτέλεσμα την παραμόρφωση των αντικειμένων. Μερικές ακτίνες μπορεί να εστιάζονται πάνω στον αμφιβληστροειδή ενώ άλλες ακτίνες εστιάζονται μπροστά ή πίσω από τον αμφιβληστροειδή. Ο ασθενής με αστιγματισμό βλέπει τα αντικείμενα παραμορφωμένα ή θολά, ανεξάρτητα με την απόσταση που βρίσκονται.

Που οφείλεται ο αστιγματισμός; Βασικά αίτια :

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο αστιγματισμός οφείλεται στο ότι οι καμπυλότητες της επιφάνειας του κερατοειδούς δεν είναι ομοιόμορφες. Ο κερατοειδής, στην περίπτωση του αστιγματισμού παρουσιάζει μια διαταραχή στο σχήμα του και αντί να έχει σφαιρικό σχήμα, έχει σχήμα οβάλ (σαν μπάλα του ράγκμπυ).

Όταν η εστίαση των δύο ειδώλων γίνεται μπροστά από τον αμφιβληστροειδή, ο αστιγματισμός είναι μυωπικός, ενώ εάν γίνεται πίσω, είναι υπερμετρωπικός. Μπορεί όμως να είναι και μικτός.

Ο αστιγματισμός μπορεί να είναι είτε ομαλός (όταν οι 2 άξονες είναι κάθετοι μεταξύ τους), είτε ανώμαλος (όταν οι 2 άξονες δεν είναι κάθετοι), όπως σε διάφορες παθολογικές καταστάσεις (π.χ. κερατόκωνοςμεταμόσχευση κερατοειδούς).

Πως γίνεται η διάγνωση του αστιγματισμού;

Η διάγνωση του αστιγματισμού γίνεται με:

  • μία απλή μέτρηση της διάθλασης του ατόμου
  • με την κερατομετρία
  • με τις σύγχρονες τοπογραφίες του κερατοειδούς (pentacam, topolyzer)

Πως αντιμετωπίζεται ο αστιγματισμός;

Ο αστιγματισμός μπορεί να αντιμετωπιστεί με:

Ο ανώμαλος αστιγματισμός που συναντάται στον κερατόκωνο και τις μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς, χρειάζεται άλλου είδους, εξειδικευμένη αντιμετώπιση.

Ο χειρουργός Οφθαλμίατρος καθ. Κ.Καραμπάτσας έχει μελετήσει σε βάθος και δημοσιεύσει εκτεταμμένα στη διεθνή βιβλιογραφία στο θέμα της μέτρησης και της αντιμετώπισης του αστιγματισμού. Ο “ανώμαλος μετεγχειρητικός αστιγματισμός” απετέλεσε και το θέμα της διδακτορικής του διατριβής (PhD) στο πανεπιστήμιο του Bristol της Μεγ. Βρετανίας. Επίσης σημείο αναφοράς στη διεθνή βιβλιογραφία αποτελεί η εργασία του Δρ. Καραμπάτσα με θέμα την κατηγοριοποίηση του μετεγχειρητικού αστιγματισμού σε μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς.

Μετάβαση στο περιεχόμενο