Προεγχειρητική αξιολόγηση σε επεμβάσεις laser

Προεγχειρητικός οφθαλμολογικός έλεγχος - Δρ Κ. Καραμπάτσας - Χειρουργός Οφθαλμίατρος

Ο προεγχειρητικός έλεγχος είναι εξονυχιστικός και διαρκεί περίπου 2 ώρες. Ο υποψήφιος υποβάλλεται σε έναν πλήρη οφθαλμολογικό έλεγχο καθώς και σε μία σειρά ειδικών απεικονιστικών και διαγνωστικών εξετάσεων προκειμένου να ελεγχθεί εάν πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να υποβληθεί σε διαθλαστική επέμβαση και εάν αυτό είναι δυνατό με ποιά τεχνική.

Η όρασή σας θα εξεταστεί με και χωρίς τα γυαλιά σας. Αν φοράτε φακούς επαφής, θα χρειαστεί να σταματήσετε να τους φοράτε για ένα χρονικό διάστημα πριν από τις εξετάσεις, καθώς οι φακοί επαφής μπορεί να αλλάξουν το φυσικό σχήμα του κερατοειδή σας. Για καλύτερα αποτελέσματα σας συμβουλεύουμε να σταματήσετε πριν από την εξέτασή σας να φοράτε για τουλάχιστον μία εβδομάδα μαλακούς φακούς, και για δύο εβδομάδες τους ημίσκληρους αεροδιαπερατούς φακούς.

Η αξιολόγηση περιλαμβάνει τις εξής μετρήσεις:

πλήρη διαθλαστικό έλεγχο,

βιομικροσκόπηση οφθαλμών,

τοπογραφία κερατοειδούς (αξιολόγηση της καμπυλότητας του κερατοειδούς, χρησιμοποιώντας συσκευές χαρτογράφησης του σχήματος του). Ο κερατοειδής σας θα αξιολογηθεί χρησιμοποιώντας Placido (Topolyzer) και Scheimpflug (Pentacam/Oculyzer) αναλυτές. Οι έλεγχοι αυτοί απαιτούνται για να χαρτογραφηθεί με κάθε δυνατή λεπτομέρεια ο κερατοειδής, να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει στρέβλωσή του από τους φακούς επαφής και ότι δεν υπάρχουν κρυφές παθήσεις (όπως πχ ένας υποκλινικός κερατόκωνος), που θα μπορούσαν να αποκλείσουν την επέμβαση. Ελέγχεται τόσο η πρόσθια όσο και η οπίσθια επιφάνεια του κερατοειδούς, με αναλυτική παχυμετρία σε όλη την επιφάνεια του κερατοειδούς και όχι μόνο σε ένα σημείο.

ανάλυση οφθαλμικών εκτροπών (Wavelight Analyzer). Xρησιμοποιείται για να καθορίσει εάν το οπτικό σας σύστημα έχει οποιεσδήποτε παρεκκλίσεις που αξίζουν εξατομικευμένη θεραπεία.

OCT κερατοειδούς. Η τεχνολογία OCT βασίζεται στην μερική συμβολομετρία. Η διακριτική ικανότητα ενός τέτοιου συστήματος είναι, με τα σημερινά δεδομένα, της τάξης του 1 μm. Είναι θεωρητικά η πιο επακριβής τεχνική, και μπορεί να απεικονίσει με πολύ μεγάλη ακρίβεια ακόμα και τη δομή του κερατοειδή (παχυμετρία επιθήλιου και στρώματος κερατοειδούς). Ο έλεγχος του επιθηλίου του κερατοειδούς παίζει σπουδαίο ρόλο στη μελέτη του υποκλινικού κερατόκωνου.

μέτρηση Ενδοφθάλμιας Πίεσης,
βυθοσκόπηση.
μετρήσεις μεγέθους της κόρης του οφθαλμού σας.
μετρήσεις της δακρυϊκής στοιβάδας των ματιών σας, αξιολογώντας τον κίνδυνο ανάπτυξης ξηροφθαλμίας μετά από τη χειρουργική επέμβαση ματιών με λέιζερ.
Η διαβούλευση με το χειρουργό οφθαλμίατρο περιλαμβάνει μια πλήρη οφθαλμολογική εξέταση και περαιτέρω ερωτήσεις και συζήτηση σχετικά με εσάς και τις ανάγκες σας. Ο οφθαλμίατρός σας επίσης θα αξιολογήσει τη γενική σας υγεία και το ιατρικό ιστορικό, καθώς και τυχόν φάρμακα που παίρνετε, για να αποφασίσει αν είστε κατάλληλος/η υποψήφιος/α. Μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγησή σας, ο χειρουργός οφθαλμίατρος θα κάνει τις θεραπευτικές του προτάσεις και θα σας παρέχει πληροφορίες σχετικά με τα οφέλη, τις εναλλακτικές λύσεις και τους κινδύνους της προτεινόμενης διαδικασίας.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

Dr Κων/νος Χ. Καραμπάτσας MD, DMed, MRCOphth, FEBO, FRCS

Χειρουργός Οφθαλμίατρος – Επ. Καθηγητής Οφθαλμολογίας

Μετάβαση στο περιεχόμενο