Όταν αγοράζετε γυαλιά ηλίου,

Επτά συμβουλές για τα μάτια σας το καλοκαίρι.
Όταν αγοράζετε γυαλιά ηλίου, επιλέξτε γυαλιά που να παρέχουν τα ακόλουθα:
Να δηλώνουν ότι τα γυαλιά ηλίου παρέχουν 100% προστασία από UVA και UVB Προσοχή, η απόχρωση των φακών, το πόσο σκούροι είναι ή το κόστος τους δεν έχει σχέση με την προστασία που μας παρέχουν από την υπεριώδη ακτινοβολία. Οι φακοί των γυαλιών θα πρέπει να μπορούν να απορροφούν τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου χωρίς όμως να αλλοιώνουν την οπτική αντίληψη και τα χρώματα. Επιλέξτε γυαλιά wrap-around στυλ: Στην ιδανική περίπτωση, τα γυαλιά ηλίου σας, θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλα ώστε να καλύπτουν ολόκληρη τη περιοχή των ματιών, έτσι ώστε η ηλιακή ακτινοβολία να μην μπορεί να εισέλθει από τα πλάγια ή την επάνω πλευρά του προσώπου σας στα μάτια. Προσοχή απαιτείται στη βασική καμπύλη των γυαλιών ηλίου που επιλέγουμε. Τα γυαλιά με μεγάλη καμπυλότητα φακών προκαλούν παραμόρφωση της εικόνας. Οι φακοί μελανίνης, οι blue blockers και οι πολωτικοί φακοί ηλίου (πάντα εφόσον έχουν πιστοποίηση για 100% UV Protection από αξιόπιστο κατασκευαστή) προσφέρουν την μέγιστη προστασία στα μάτια σας. Συμβουλευτείτε τον οφθαλμίατρο και τον οπτικό σας σχετικά με τις ιδιότητές τους. Ο τρόπος να διασφαλιστεί ότι τα γυαλιά ηλίου σας παρέχουν πραγματικά UV προστασία είναι να τα αγοράσετε από μια αξιόπιστη, επίσημη και πιστοποιημένη πηγή, και να το πιστοποιεί ο κατασκευαστής τους. Κάθε ζευγάρι γυαλιών ηλίου οφείλει να συνοδεύεται από ενημερωτικό σημείωμα, όπου τα τεχνικά χαρακτηριστικά και η ιδιότητές του σας γνωστοποιούνται, καθώς και ειδικό πιστοποιητικό. Επίσης, πρέπει να αναζητάτε το σήμα CE, που πιστοποιεί ότι είναι σύμφωνο με τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Ποτέ μην αγοράζετε γυαλιά ηλίου από αναξιόπιστες ή άγνωστες πηγές ή από το δρόμο.

Μην βασίζεστε στις φακούς επαφής: Ακόμα κι αν φοράτε φακούς επαφής με προστασία UV, θυμηθείτε να φοράτε τα γυαλιά ηλίου σας με τις κατάλληλες ιδιότητες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι τα μάτια μας δέχονται το 80 τοις εκατό της ισόβιας έκθεσης με υπεριώδεις ακτίνες στην ηλικία των 18,2 ετών.

Τα βρέφη και παιδιά χρειάζονται ειδική προστασία. Συχνά, περνούν περισσότερο χρόνο εκτεθειμένοι στον ήλιο από τους ενήλικες, καθώς και λόγω του πιο διαφανή κερατοειδή χιτώνα και του φακού, τα μάτια των παιδιών έχουν ανάγκη μεγαλύτερης προστασίας. Συνδυάστε τα γυαλιά ηλίου με προστασία στην υπεριώδη ακτινοβολία με ένα καπέλο. Μην επιτρέψετε στο παιδί σας να κοιτάξει απευθείας στον ήλιο γιατί μπορεί να προκαλέσει τη δημιουργία μίας ουλής στον αμφιβληστροειδή, στη περιοχή της ωχράς, στο πίσω μέρος του ματιού με συνέπεια μόνιμη βλάβη στην όραση.

Για τα παιδιά διαλέξτε άθραυστα γυαλιά. Ορισμένα όμως πλαστικά γυαλιά απορροφούν μόνο το 88% της υπεριώδους ακτινοβολίας και απαιτείται έξτρα επίστρωση των φακών για να παρέχουν 100% προστασία. Συμβουλευτείτε τον οφθαλμίατρο και τον οπτικό σας.

Επιπλέον, προσπαθήστε να κρατήσετε τα παιδιά μακριά από τον ήλιο κατά τις μεσημεριανές ώρες όταν οι ακτινοβολία του ήλιου είναι ισχυρότερη.

Το μέγεθος της επικινδυνότητας της υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου εκφράζεται από το Δείκτη UV, ένα μέγεθος το οποίο είναι καθιερωμένο διεθνώς. Τιμές του Δείκτη UV και προβλέψεις για την επόμενη ημέρα, είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο και στα Μ.Μ.Ε. σχεδόν σε όλες της χώρες. Ο Δέικτης UV είναι μικρότερος όταν ο ήλιος είναι κοντά στον ορίζοντα. Αντίστοιχα μικρότερος είναι και ο κίνδυνος από την υπεριώδη ακτινοβολία. Μεγαλύτερος Δείκτης UV σημαίνει μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης αρνητικών επιδράσεων της υπεριώδους ακτινοβολίας.

Dr Χάρης Θ. Κούλας
Χειρουργός Οφθαλμίατρος
Dr. med. univ. Vienna Ophthalmic Surgeon

Μετάβαση στο περιεχόμενο