Το χρώμα των ματιών: Ένας δυνητικός δείκτης ανοχής στον πόνο!
Έχετε μάτια σκούρα ή καστανά; Αν ναι, τότε είναι λιγότερο πιθανό να αντέχετε τον πόνο! Σας προκαλεί έκπληξη; Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής στο Πίτσμπουργκ διαπίστωσαν ότι η αντοχή σας στον πόνο θα μπορούσε να συνδέεται με το χρώμα των ματιών σας. Το χρώμα των ματιών θα μπορούσε να εξελιχθεί στο εγγύς μέλλον ως ένας αξιόπιστος βιολογικός δείκτης για την ανοχή του πόνου.
Μια πρόσφατη έρευνα ανέδειξε ότι το χρώμα των ματιών μπορεί να υποδηλώνει ακόμη και το πώς τα άτομα ανταποκρίνονται στον πόνο. Το Τμήμα Αναισθησιολογίας της Ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ παρουσίασε τα ευρήματα μιας πρόσφατης μελέτης στην οποία συμμετείχαν 58 έγκυες, λευκές γυναίκες [24 με σκουρόχρωμα, καφέ ή καστανά μάτια και 34 με ανοιχτόχρωμα μάτια, μπλε ή πράσινα]. Όλες οι ασθενείς αξιολογήθηκαν μετά τη λήψη επισκληρίδιας αναλγησίας και τα αποτελέσματα είναι πολύ ενδιαφέροντα.
Συγκεκριμένα, βρέθηκε ότι τα άτομα με πιο σκούρα μάτια παρουσίαζαν αυξημένο άγχος και αυξημένες διαταραχές ύπνου σε σύγκριση με τις γυναίκες με ανοιχτόχρωμα μάτια. Οι έγκυες με πιο σκούρα μάτια βίωσαν επίσης περισσότερο πόνο τόσο σε κατάσταση ηρεμίας, όσο και κατά τις κινήσεις. Για να μετρηθεί η αντίδραση τους στον πόνο, οι γυναίκες εκτιμήθηκαν με τη χρήση τυποποιημένων επικυρωμένων εργαλείων, όπως το Brief Pain Inventory και οι κλίμακες άγχους.
Ο πόνος σχετίζεται με πολλούς παράγοντες, όπως το φύλο, την ηλικία ή ακόμη και με … το χρώμα των μαλλιών. Οι αναισθησιολόγοι και οι οδοντίατροι είναι εξαιρετικά προσεκτικοί όσον αφορά την αναλγησία σε ασθενείς με κόκκινα μαλλιά, καθώς τέτοιοι ασθενείς είναι πολύ πιθανό να παρουσιάζουν χαμηλό ουδό πόνου.
Αν μπορέσουμε να αποδείξουμε (μέσω της διεξαγωγής μελέτης μεγαλύτερου δείγματος, σε διαφορετικές φυλές, αλλά και στους άνδρες) ότι το χρώμα των ματιών είναι ένας επιπλέον γενετικός βιολογικός δείκτης (biomarker) όσον αφορά την αντίσταση ενός ατόμου στα αναλγητικά, αυτό θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο. Οι βιολογικοί δείκτες μπορούν να αναγνωριστούν αμέσως, δεν απαιτούν επεμβατική διαδικασία και μπορούν να εξοικονομήσουν χρόνο και χρήμα. Οι ερευνητές βρίσκονται στη διαδικασία κατασκευής ενός γονιδιώματος του πόνου το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον. Ο καθορισμός του χρώματος των ματιών είναι επίσης γονιδιακής αιτιολογίας, και ως εκ τούτου μια συσχέτιση είναι πιθανή.
Με ιδιαίτερη εκτίμηση
Dr Κων/νος Χ. Καραμπάτσας MD, DMed, MRCOphth, FEBO, FRCS
Χειρουργός Οφθαλμίατρος – Επ. Καθηγητής Οφθαλμολογίας